Hogyan vegyél? Epizód 4. - Mac mini

Hogyan vegyél? Epizód 4. - Mac mini

A Mac mini-t 2005-ben mutatták, mint az Apple legkisebb, energiatakarékos asztali számítógépét. Egér és billentyűzet nélkül érkezett, így a felhasználó egyedileg tud a különféle perifériákból választani. A Mac mini sosem kapott akkora felhajtást, mint mondjuk egy iMac, vagy egy Macbook Pro, viszonylag kevésszer frissítették, amolyan kisebb ráncfelvarrást kapott mindig, de követve a technológia fejlődést. 2020-ban pedig az elsők közt kapta meg az M1-es chipet. Szóval kicsi a bors, de erős alapon érdemes rá figyelni. Összehasonlító oldalunkon a Mac mini modellek.

Teljesítmény, bővíthetőség

Teljesítményét ha be kellene sorolni, valahol a Macbook és az iMac közé tenném, de ez függ attól is milyen paraméterei vannak, hiszen ezekben is megtalálható ugyanúgy intel core i7-es proci, vagy a nagyobb memória, szóval szubjektív, így mérni. Inkább az legyen a szempont, hogy milyen kiegészítőid vannak, mire fogod használni. Pl. ha videós/grafikus/fotós vagy, és neked nagy kijelzőre van szükséged, amit az iMac nem tudna biztosítani, akkor ez lesz a nyerő modell. De ez igaz az egérre, billentyűzetre. Amolyan pénztárca barát megoldás. Kis helyen is elfér, halkan és csendben teszi a dolgát. Bővíthetőség szempontjából itt is tudunk cserélni vagy bővíteni memóriákat (pár modell esetében már nem), SSD-t, HDD-t. Vásárláskor érdemes SSD-vel szereltet keresgélni, és minél több memóriával, hogy ezekre már ne legyen gondod.

Portok, egyéb

A legfontosabb a monitor csatlakoztatása lesz, ha már van monitorod nézd meg milyen csatlakozója van, vannak modellek amik csak DVI/VGA kimenettel rendelkeznek, az újabbakon van HDMI és mini display port, így akár több monitort is rá tudsz kötni, persze mindenféle átalakítót utólagosan betudsz hozzá szerezni. Ezekből mindig csak gyárit vegyél.
Itt is találunk számos USB-t, Ethernet csatit, sőt SD kártya olvasó is van bizonyos modelleknél, vagy esetenként CD/DVD író is helyett kapott.

Támogatás, vásárlás

Mint minden Apple termék esetében, egy idő után már nem érkezik hozzá új OS support, pl. a 2012-es modell-re már nem lehet feltenni a legújabb macOS-t. De ettől független használható, és nem lesz ettől rosszabb, vagy kevesebb. Vásárláskor érdemes személyes átvétellel intézni. Helyben megtudod nézni, hogy működik minden portja, Bluetooth, Wifi, és a rádugott eszközökkel probléma mentes. Ha sikeresen megegyeztetek, akkor a még a eladás előtti teendőket végezzétek el. Doboz és kiegészítők előny.

Bővebben itt olvashatsz róla: Mac eladási teendők

A fenti leírás elsősorban a használt-piacról szól. Amolyan útikalauz. Új termék vásárlása esetén az egyéb információk nem relevánsak.
Jó vásárlást! De ha van kérdésed nyugodtan írj nekünk.

0Shares
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük