Hogyan vegyél? Epizód 1. - MacBook/Air/Pro

Hogyan vegyél? Epizód 1. - MacBook/Air/Pro

Fotó: iBit.hu

Sorozatunk első részében szeretnénk abban segítséget nyújtani, hogyan vegyél használt piacon MacBook-ot, Air-t, vagy akár MacBook Pro-t. Az összehasonlító oldalunkon pedig minden paramétert meg tudtok nézni a kiszemelt típussal kapcsolatban. MacBookMacBook AirMacbook Pro

Mit is szeretnél?

Erre a kérdésre csak is Te tudod a választ, gondold át mire van szükséged, mire fogod használni, és mennyit szánsz rá. Ha csak netezel, filmezel, iskolai feladatokat végzel, programozol, kisebb táblázatokat kezelsz, a családi fotóidat rendezed, vagy social oldalakat böngészel, akkor a legjobb választás egy Air és vagy egy Macbook. Ha pedig már komolyabb zenei vagy grafikai, vagy videós munkákat is szeretnél, akkor pedig Pro. Air-en is tudsz kisebb grafikai munkákat csinálni, de itt a komfortosság legyen szemed előtt. Ne erőszakoljátok meg egymást a használat során.

Mekkora kijelzőt?

A standard méret a 13″, ha ennél kisebbet szeretnél az Air esetében találhatsz 11″ kivitelt is, vagy a MacBook esetében már 12″ is elérhető. Ha ennél nagyobbra van szükséged, akkor a Pro esetében 15″-17 ” közt tudsz nyújtózkodni. De ha még ennél nagyobbat szeretnél, akkor egy külső kijelző segítségével sem lesz gondod.

Háttértár? SSD?

Mindenképpen olyan gépet keress amibe már SSD-van szerelve. Vagy ha van lehetőséged tegyél bele. Gondold át mekkora van benne, és hogy elég lesz e. Egy 128 GB körüli SSD-vel már vígan el lehet lenni. Adatok tárolására számos lehetőség van, külső HDD, NAS, vagy ott vannak a felhőalapú szolgáltatások.

Memória?

Minél több, 4GB – 16GB memória a mai követelményeket bőven kielégíti. Fejleszthető ez is (azért akad kivétel), itt is vedd azt figyelembe, hogy mit fogsz csinálni, minél jobban a szerkesztési oldala érdekel, akkor a lehető legtöbb legyen. De hogy ismételjem magunk, minél több.

Portok?

Az Apple szeret játszani a portok megszüntetésével, és érdekes helyzeteket generálva ezzel. A kiválasztott típusról mindent lekérdezhetsz, hány usb, hány usb c, van e kártya olvasó, vagy HDMI kimenet van rajta.

Támogatás?

Ez egy érdekes és fontos kérdés, mivel használt piacon keresel, és lehet ami tetszik, arra már nem tudod feltenni a legújabb macOS-t, vagy vannak olyan szoftverek amik bizonyos verzió szám alatt már nem futnak. Az összehasonlító oldalunkon belül összeszedtük mely modellekre mely macOS-ek mennek fel. A szoftvereket meg könnyen ellenőrizheted meddig supportáltak.

Külső, Billentyűzet, Akkumulátor?

A piac tele van nagyon sok leharcolt, extrém esetben törött, hiányos, elhajlott, megégett darabbal. Kerülni kell. Nagyon sok olyanba fogsz belefutni, hogy használatból eredő enyhe sérülések, ezek még nem kizáró okok, hiszen használt termékről van szó. A billentyűzetet jól nézd meg, hogy ha magyar kiosztásút keresel, akkor ne fuss bele angol, vagy német billentyűzetbe. Sok helyen nem tüntetik fel.

Akkumulátor, ha csak asztalon használod, töltőről nem érdekes. De ha a hordozhatóságot nézzük, akkor nem egy elhanyagolható tényező. Állapotát mindképpen nézd meg,  Apple  menüre kattintva, Rendszer információk alatt, a teljesítményél sok hasznos infót megkaphatsz. Ha már akkumulátor, a töltő legyen meg hozzá. Kerüld a nincs töltő, se akku hirdetéseket.

Fotó: Apple.com

Funkciók, egyéb, ár?

Itt minden létező lehetőséget végig kell nézni, működik e, bekapcsol, kikapcsol, wi-fi megy, bluetooth… stb… kijelzőn nincs semmi szokatlan, minden gombra reagál. Ezért is mindenképp személyesen adás-vételi javasolt. Ahol megvannak a gyári kiegészítők, doboz, számla, az már egy jó jel. Dehogy ezt menyiért fogod megkapni, sajnos ezt a kereslet – kínálat fogja megszabni. Szedd össze mire van szükséged, és szűkítsd le a választhatók listáját.

Fontos: Vásároláskor mindig legyen meg a következő lépés. Az iTunesból és az iCloud szolgáltatásból, iMessage-ből ki kell lépni ez eladónak, és mindenképpen legyen NVRAM-mal alaphelyzetbe állítva a készülék. Mindenképpen javasolt a merevlemez törlése, és a macOS újratelepítése.

Bővebben itt olvashatsz róla: Mac eladási teendők

A fenti leírás elsősorban a használt-piacról szól. Amolyan útikalauz. Új termék vásárlása esetén az egyéb információk nem relevánsak.
Jó vásárlást! De ha van kérdésed nyugodtan írj nekünk.

0Shares
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük