Telepítsünk, de hogyan?...

Telepítsünk, de hogyan?...

A Big Sur megjelenésével, de ez igaz más macOS-nél is, mikor nagyobb verzió számú kerül napvilágra örökös dilemma, hogy mit kezdjük a rendszer “tisztaságával”. A macOS telepítő már elég fejlett ahhoz, hogy akár adatvesztés nélkül elvégezze a frissítést, így dokumentumaink, programjaink gyakorlatilag ugyanott fognak várni minket ahol hagytuk, csak már egy új felhasználói környezetben. Sokszor szoktuk hallani, hogy “Clean Install” kell ilyenkor. Igaz ez az állítás is, ha úgy érezzük, hogy gondunk lenne az op rendszerrel, amit nem tudunk másképpen megoldani. Igaz az is, hogy a rendszer a használat során felhalmoz amolyan “szemetet”, vagy vissza maradnak file maradványok, amitől még nem lesz gondunk. De akkor mi az igazság? Szokták volt mondani, ha beköltözünk egy új házba, kifestjük. Valami ilyesmit kell elképzelni itt is, egy tiszta telepítéssel rendbe rakjuk a rendszerlemezt, SSD-t, felfrissítjük. De nem kötelező, megszoktuk már a dolgainkat, idő mentést csinálni, idő mindent visszarakni. Ilyen esetekben elegendő, ha a telepítő elvégzi az upgrade-t. Minden telepítés elött érdemes a dolgainkat lementeni, így megnyugodhatunk, korábbi cikkünkben leírtunk pár ötletet adataink védelmével kapcsolatban.

App Store-os megoldás

A legegyszerűbb és a leggyorsabb, az App Store-ban kikeressük a legújabb és támogatott macOS-t, letöltjük, elindítjuk, örülünk. Amikor egy új verzió kijön érdemes még várni, hiszen ilyenkor mindenki egyidejűleg tölti, és előfordulhatnak szerver lassulások.

“Clean Install” megoldás

Ha mégis szeretnénk egy nagy takarítás, akkor 3 féle lehetőség közül is választhatunk. Ehhez nem lesz másra szükséged, hogy a Mac bekapcsolása után lenyomni egyszerre a következőket, és amikor az Apple logó megjelenik el is lehet engedni…

Command (⌘)+R / A Macen lévő verzió újratelepítése
Alt+⌘+R / Váltás a Mac-el kompatiblis legújabb verzióra
Shift+Alt+⌘+R / A Mac-hez kapott, vagy ahhoz közeli még elérhető macOS

Ha mindent jól nyomtuk le és egyszerre, akkor egy Boot Screen fog megjelenni, nyelvtől függően Segédprogramok, vagy Utilities ablak fogad, és mielőtt elindítanánk a “macOS újratelepítését” javasolt a Disk Utility / Lemezkezelőben újra megformázni a rendszer lemezt. Formázásnál kiválasztjuk a rendszer lemezünket, elnevezzük, és meg is vagyunk.

A kezelőből kilépve visszaugrunk a Boot Screen ablakra, és a telepítés opciót választva már elnavigál minket a telepítés végéig. Ha nem vagy benne biztos, hogy jól csinálnád itt részletesebben elolvashatod a lemezkezeléssel kapcsolatos tudnivalókat.

Fotó: Apple.com

Jó munkát hozzá! Adataidat biztonságba, telepítésre fel! Érdemes azért körül tekintően választani, vagy várni hiszen előfordulhat az is, hogy az új macOS-en nem fognak futni programjaink, vagy érdekes dolgokban futhatunk bele. Általában a 3. féltől származó programok esetleg külső hardverek, pluginek, nem biztos, hogy még felkészültek az új változásra. Ha esetleg elakadtál valahol, vagy kérdésed lenne, írj bátran nekünk.

0Shares
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük