Védekezz!...

Védekezz!...

Gondolkoztál már azon, hogy ha dolgozol egy anyagon, akkor hányszor mentesz? Vagy amit készítesz lemented e valahova? Sok helyen láttuk már, hogy kimutatásokon dolgoznak, csak töltik, mindig rámentenek, de nincs biztonsági másolat. Hiba. Nincs is annál rosszabb, ha már több óra, nap, vagy akár hónapnyi munka van egy adott projekten, és egyszer csak elvesznek munkáink egy esetleges file sérüléskor, vagy a legrosszabbkor, ha a gépünk távozik el az örök mezőkre. Cégeknél már megoldott, hogy hálózati mappákban dolgozunk, de az sem garantálja, hogy mindent vissza lehet hozni. Otthoni környezetben meg mi magunknak kell gondoskodni arról, hogy adataink, munkáink, dokumentumaink, képeink, zenéink mindig meglegyenek. Erre számos lehetőség van. Pendrive, belső vagy külső HDD, NAS, és a legmodernebb a felhő alapú szolgáltatások. Amit az Apple is kínál, de nyugodtan használhatunk más szolgáltatót, hisz mindegyiknek van MacOS és iOS támogatása.

Korábban az Apple kínálatában megtalálható volt az AirPort Time Capsule névre hallgató hálózati eszközt, ami modemként is funkcionált és mellé kaptunk 3 TB-ot adatainknak. Gyártását megszüntették, de a szoftveres részét nem (Time Machine), ami megtalálható a Mac OS X 10.5 Leopard (2007) óta. Így szabadon bármilyen külső HDD-re, vagy akár egy NAS-ra is képes az adatainkból biztonsági mentést készíteni. Amiket látványosan vissza is tudunk állítani.

PRO és KONTRA:

Belső HDD
Külső HDD
NAS
Apple
iCloud
DropboxGoogle
Drive
FizikaiFelhő alapúFelhő alapúFelhő alapú
Hordozható
Kapacitás:
Egyénileg bővíthető
Ingyenes:
5 GB
Maximum:
2 TB (fizetős)
Ingyenes:
2 GB
Maximum:
5 TB (fizetős)
Ingyenes:
15 GB
Maximum:
5 TB (fizetős)
Alkatrész árak, bővítésKöltség hatékonyKöltség hatékonyKöltség hatékony
macOS
Time Machine
funkció
Elérhető onlineElérhető onlineElérhető online
Alkatérsz meghibásodás,
NAS esetében hálózati hibák is
Hálózati hiba miatt elérhetetlen
dokumentumok
Hálózati hiba miatt elérhetetlen
dokumentumok
Hálózati hiba miatt elérhetetlen
dokumentumok
macOSmacOS és
iOS support
macOS és
iOS support
macOS és
iOS support

Összegzésként, minden megoldás járható út, hogy adataink biztonságban legyenek, ez már egyéni dolog, és felhasználási terület kinek mire van szüksége, elegendő e egy felhő szolgáltatás nyújtotta lehetőség, vagy belső/külső HDD-re vagy a NAS-ra készít biztonsági másolatot.

Save data!

0Shares
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük